مسعود اقبالی کارشناس فوتبال درباره دلایل ناکامی تیم ملی فوتبال در جام ملتهای آسیا اظهار کرد: نبود تشکیلات منسجم، عدم سرمایه گذاری، گزینش نکردن بازیکنان جوان و ناهماهنگی کادر فنی تیم ملی برای اتخاذ تصمیمات درست در موقعیتهای مختلف بازیها باعث ناکامی تیم ملی در این رقابتها شد.
اقبالی درباره اینکه تیم ملی فوتبال چه راهکاری برای آینده باید در نظر بگیرد، گفت: ما تا سال ۲۰۲۶ برای جام جهانی فرصت داریم و باید نسل جوانی را به تیم ملی ترزیق کنیم و برنامه ریزی درازمدت ۲ ساله باید داشته باشیم و حمایتهای تشکیلاتی، مدیریتی، سرمایه گذاری، بازیهای تدارکاتی، اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت داشته باشیم تا به هدف خود برای جام جهانی برسیم.
کارشناس فوتبال درباره اینکه قلعه نویی تا پایان جام جهانی آینده، سرمربی تیم ملی خواهد بود، گفت: بودن یا نبودن کادر فنی نمیتواند چاره ساز باشد و مهمترین مسئله این است که ابزار لازم را داشته باشید. اکنون ۵۰ الی ۶۰ درصد بازیکنان تیم ملی را باید بازنشسته کرده و نیروهای جوان را ترزیق کنیم. اگر میخواهند مربیان ایرانی هدایت تیم ملی را برعهده بگیرند باید کادر فنی پرقدرتی داشته باشیم. نیروهایی که در راس امور فنی تیم ملی حضور دارند، آنها با مسائل روز فوتبال تا حدودی ناآشنا هستند و اعضای کادر فنی با تمرینات روز و برنامههایی که امروزه در فوتبال مدرن مطرح است باید مسلط باشند و نیروهای مستعد را جذب کرده و ۲ سال کار مفید انجام بدهند.
او افزود: تمام کشورهای آسیایی حتی ضعیفترین تیمها که در دور مقدماتی جام ملتهای آسیا بودند و حذف شدند همه نشان دادندکه دارند سرمایه گذاری و کار میکنند و تیمهایی مثل عمان، تایلند، ازبکستان و تاجیکستان نشان دادند که کار کردند و مطمئن هستم با توجه به اینکه ۴۸ تیم به جام جهانی راه مییابند و ۸+۱ تیم از قاره آسیا به این رقابتها میروند، تیم ملی ما خیلی راحت میتواند به جام جهانی برود. البته رسیدن به جام جهانی یک طرف و اینکه ما میخواهیم از مرحله گروهی صعود کنیم، باید کار مفیدی انجام بدهیم و پشتکار داشته باشیم و اینکه قلعه نویی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال تا چه اندازه میتواند در این فرایند و پروسه موفق باشد بستگی به این دارد که چقدر حمایت شود و مسئله جدی بگیرند. اگر آقایان بعد از مسابقات جام ملتهای آسیا به این مسائل توجه نداشته باشند به طور حتم ما در جام جهانی هم به جایی نمیرسیم.
اقبالی درباره اینکه امیدواری برای آینده فوتبال ما وجود دارد، بیان کرد: امیدوار بودن به آینده فوتبال بستگی به این است که چقدر به فوتبال اهمیت میدهند و برای رسیدن به هدف نهایی که همانا جام جهانی است، چقدر به پارامترهایی که گفتم توجه کنند. افرادی که در فدراسیون فوتبال هستند باید متخصص باشند و نیروهای متخصص و کارآمد در راس امور فوتبال ما باشند و اتاق فکری باید وجود داشته باشد که برنامه کوتاه و بلند مدت کادر فنی را زیر سوال ببرد و قدم به قدم ارزشیابی کند و نظارت کاملی بر برنامه کادر فنی کنند تا گام به گام جلو برویم تا به جام جهانی برسیم.
او افزود: تشکیلاتی که دنبال برنامه ریزی درازمدت و پشتوانه مالی نباشند و سرمایه گذاری صورت نگیرد، امیدواری برای آینده وجود نخواهد داشت. ما در این ۲ سال و اندی نیاز به بازیهای تدارکاتی زیادی داریم که بازیکنان جوانی که به تیم ملی ترزیق میشوند به بلوغ تاکنیکی برسند و با سیستمها و استراتژی که کادر فنی قرار است در آینده انجام بدهد آشنا شوند و اینها کار آسانی نیست.
کارشناس فوتبال درباره اظهارات سعید الهویی دستیار اول قلعه نویی سرمربی تیم ملی فوتبال گفت: برخی از دستیاران قلعه نویی به دنبال منافع شخصی خود هستند و به فکر منافع تیم ملی نیستند و به قول معروف یک شبه ره صدساله رفتند و به تیم ملی رسیدند و برای اینکه بخواهند ماندگار شوند کارهای خودشان را توجیه میکنند. آنها میگفتند ما قهرمان جام ملتهای آسیا میشویم، اما واقعا با نیروهایی که در اختیار داشتند و حداکثر ۱۵، ۱۶ لژیونر در تیم ملی هست، انتظار قهرمانی از این تیم داشتیم. البته حرکات سینوسی که تیم ملی داشت، اعضای کادر فنی نشان دادند که هیچ گونه کنترلی و احاطهای بر مسابقات خود نداشتند و برای هر مسابقه برنامهای ترتیب ندادند و بازیکنان براساس خلاقیت خود بازی میکردند.
اقبالی بیان کرد: دور مقدماتی هم بازیهای ضعیفی داشتیم و ما به هر صورت بالا آمدیم و در مرحله حذفی برابر سوریه بازی ضعیفی انجام دادیم و در بازی با ژاپن هم با همت و انگیزه خود بازیکنان برنده شدیم و تنها بازی بود که نه براساس برنامه مدون و تاکنیکی بلکه براساس خلاقیتهای فردی خود بازیکنان و دوندگی بیش از حدی که داشتند توانستیم تیم ژاپن را شکست بدهیم. ما توقع بیشتری از تیم ملی داشتیم، چون بعد از ۴۸ سال میتوانستیم از این موقعیت استفاده کنیم، اما این کار را نکردیم.
او خاطر نشان کرد: اگر بخواهند با این کادر فنی جلو بروند باید حمایت تشکیلاتی و مدیریتی صورت بگیرد و سرمایه گذاری خوبی داشته باشیم و بازیهای زیادی را انجام بدهیم و بازیهای تدارکاتی با تیمهای بزرگ دنیا داشته باشیم نه با تیمهای آسیای مرکزی مثل تاجیکستان، قرقیزستان و با این بازیها به جایی نمیرسیم. قاعدتا ما باید پا را فراتر بگذاریم و با تیمهای حرفهای و بزرگ دنیا بازی کنیم که اینها کار سادهای نیست و باید هزینه کنیم برای این که این تیمها را دعوت و باز یهای خوبی با آنها داشته باشیم.
کارشناس فوتبال گفت: ما به تدریج بازیکنان جوانی که به تیم ملی ترزیق کردیم را باید با فوتبال مدرن آشنا کنیم و برنامههای تاکنیکی مدرن را در دستور کار قرار بدهیم و این نفرات کم کم به یک وحدت تاکنیکی و انسجام تیمی برسند. در غیر این صورت شانسی نخواهیم داشت. تمام کشورهای آسیایی دارند کار میکنند و زحمت میکشند و هزینه میکنند و اگر ما بخواهیم با تیمهای دیگر رقابت کنیم باید هزینه کنیم. در حال حاضر تیمهای آسیایی درجه دوم و سوم هم برای ما حریف خواهند شد و غیر از تیمهای بزرگ آسیایی همانند ژاپن، کره جنوبی، استرالیا، عربستان و قطر، تیمهای دیگر هم هستند که برای ما خطرناک هستند و میتوانند رقیب سرسختی برای ما باشند.
شاید دیگر تکرار نشود.